Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία

 Ποια είναι η ευνοϊκή λύση για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ?

Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος  
Έντονες οι κίνησης της Κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει αυτή την μεταρρύθμιση πριν το τέλος του 2014. Όλη η παράγοντες της Αλβανικής πολιτικής είναι σε κίνηση για να επωφεληθούν Κομματικά από αυτήν τη διαίρεση.
Ελέγχοντας τα 3/5 της Βουλής η   Αριστερή Συμμαχία (Σοσιαλιστικό, ΛΣΙ και ΚΕΑΔ) μπορεί  να ψηφήσει τον νόμο για την διοικητική διαίρεση. Αξίζει να τονιστεί ότι η νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία, ενδέχεται να  παραμείνει όπως ψηφιστεί από την υπάρχουσα βουλή για μερικές δεκαετίες. Η εκπρόσωποι της ΕΕΜ οφείλουν  να δώσουν αγώνα για να ενταχτούν όλα τα χωριά της ΕΕΜ εντός των Ελληνικών Δημαρχείων στην Αλβανία και να μην αναμιχτούν με άλλες Επαρχίες.
Η Κυβέρνηση ετοίμασε ένα νομοσχέδιο το όποιο, μετά από συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα ψηφιστεί στη Βουλή. 

Στο νομοσχέδιο παρουσιάζονται οι εξής προτάσεις :
 Περιοχή (Περιφέρεια) οι Χάονες, θα αποτελείτε από τις σημερινές περιφέρειες Αυλώνας και Αργυροκάστρου.
 Δημαρχείο Λιβαδειάς, θα αποτελείτε από τις πέντε Ελληνικές Επαρχίες στους Νομούς Αγ. Σαράντα και Δελβίνου  (Μεσοποτάμου , Φοινίκης , Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς), με την διαφορά ότι το χωριό Τσούκα της Επαρχίας Αλύκου το εντάσσουν στο Δημαρχείο Αγ. Σαράντα
Δημαρχείο  Δερόπολης θα αποτελείτε από τις  Ελληνικές Επαρχίες (Άνω Δερόπολη, Κάτω Δερόπολη και Πωγώνι. )
Δημαρχείο  Χιμάρας, θα αποτελείτε από το Δημαρχείο Χιμάρας σήμερα, συν μερικά χωριά της Επαρχίας Λούκοβου και της διπλανής Επαρχίας, Hore Vranishte, με αλβανικό πληθυσμό.
Απαράδεκτη η πρόταση για την Χιμάρα. Την Χιμάρα δεν την συνδέει τίποτα κοινωνικά και πολιτιστικά με την Επαρχία Hore Vranishte.
Για το Δημαρχείο Λιβαδειάς  πρέπει να δοθεί αγώνας να ενταχτούν και τα Ελληνικής καταγωγής χωριά, Τσούκα, Κακοδίκη και Ελευθεροχώρι.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, για τους νομούς  Αργυρόκαστρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα, η πρόταση για να έχει η ΕΕΜ Δημαρχεία που θα αποτελούνται από αμιγώς Ελληνικό πληθυσμό,  είναι η πιο  ευνοϊκή λύση.
            Ποιοι αποφασίζουν  όμως για την τύχη της ΕΕΜ ?
Στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2011 έδειξε  ότι στις 5 Ελληνικές Επαρχίες (Μεσοποτάμου , Φοινίκης , Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς ), ψήφησαν 35,8 % των Ελλήνων. Δηλαδή έχουν αποφασίσει το 1/3 για το ποιοι θα είναι Έπαρχοι και τα ποσοστά των Κόμματων για Δημοτικούς Σύμβουλους .
Συγκεκριμένα
ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
 Ψήφισαν





 ΕΠΑΡΧΙΕΣ
Εγγε/μενει
Σύνολο
ΜΕΓΚΑ
ΚΕΑΔ
Σοσια/τικο
Δημ/τικο
ΛΣΙ
ΑΛΛΑ
Αλύκο
7.071
2.323
324
393
545
266
151
Δίβρη
5.405
1.787
447
521
201
127
49
Λιβαδειά
8.386
2.821
460
1.077
268
363
83
Μεσοπόταμο
5.078
2.150
243
446
250
158
154
Φοινίκη
5.271
2.077
665
448
335
13
29







ΣΥΝΟΛΟ
31.211
11.158
2.139
2.885
1.599
927
466
3.142
ΠΟΣΟΣΤΑ


19,2 %
25,9 %
14,3 %
8,3 %
4,2 %
28,2 %








Βλέποντας τα ποσοστά των Κομμάτων εκτιμώ πως θα είναι τρία τα Κόμματα που θα διεκδικήσουν την θέση του Δήμαρχου, στο Δημαρχείο Λιβαδειάς (ΜΕΓΚΑ, ΚΕΑΔ και Σοσιαλιστικό )
Μακάρι να καταλήξουν  ΜΕΓΚΑ και  ΚΕΑΔ σε συμφωνία για να υποστηρίξουν από κοινού μια υποψηφιότητα.
       Το Κόμμα ΜΕΓΚΑ, το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει την θέση του Δήμαρχου. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έδειξε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το ΚΕΑΔ και όποιο άλλο Κόμμα που θα σεβόταν την πλατφόρμα αιτημάτων αυτού του Κόμματος ,για την ΕΕΜ. Μπορεί  να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ΛΣΙ η με το   Δημοκρατικό Κόμμα.
        Το Κόμμα ΚΕΑΔ, έχοντας τον αέρα του φαβορί των 20 τελευταίων χρόνων, το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει μόνο του την θέση του Δήμαρχου, αλλά λόγο των ποσοστών του 2011 (25,9 %) θα ζητήσει  την υποστήριξη των άλλων Κομμάτων. Στις Τοπικές Εκλογές του 2011 το ΚΕΑΔ συνεργάστηκε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και κέρδισε της πέντε Επαρχίες. Στην προεκλογική συμφωνία το ΚΕΑΔ υποσχέθηκε κοινή διοίκηση με το Σοσιαλιστικό, πράγμα που μετά των εκλογών, δεν τήρησε την συμφωνία αυτή.  Μπορεί άνετα να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ΛΣΙ η με το   Δημοκρατικό Κόμμα. Βλέπω δύσκολα να συνεργαστεί με το ΜΕΓΚΑ λόγο της νοοτροπίας που το διακατέχει.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βλέποντας την προηγούμενη συμφωνία με το ΚΕΑΔ να καταλήγει άκαρπη και βλέποντας ότι έχει έναν σημαντικό ποσοστό  στης εκλογές του 2011 (14,3 %), το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει την θέση του Δήμαρχου. Μπορεί να συνεργαστεί άνετα με το ΛΣΙ, μπορεί να ζητήσει την υποστήριξη του ΜΕΓΚΑ η και του ΚΕΑΔ, δεν μπορεί να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το πιθανότερο είναι να μην διεκδικήσει την θέση του Δήμαρχου, αλλά να διεκδικήσει όσο περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους. Μπορεί να συνεργαστεί με το ΜΕΓΚΑ η με το ΚΕΑΔ, δύσκολα να συνεργαστεί με το ΛΣΙ και σχεδόν σίγουρο να μην υπάρξει συνεργασία με το Σοσιαλιστικό.
Το Κόμμα ΛΣΙ,  το πιθανότερο είναι να μην διεκδικήσει την θέση του Δήμαρχου, αλλά να διεκδικήσει να πάρει όσο περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους. Μπορεί να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό, το ΜΕΓΚΑ η το ΚΕΑΔ, δύσκολα να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Σημαντικό ρολό για της Τοπικές Εκλογές του 2015 θα παίξει το ποσοστό 28,2 % που ψήφησαν αλλά Κόμματα.
Η νέα διοικητική διαίρεση θα φέρει νέο τρόπο διοικήσεις και στα Ελληνικά Δημαρχεία. Τους  νέους  Δήμαρχους τους περιμένει ένα δύσκολο έργο αλλά ταυτόχρονα και εθνικό.
Διαχρονικά έχουν μείνει άλυτα αρκετά προβλήματα μεταξύ των οποίων είναι :
-         Ασφάλεια των πολιτών
-         Τα περιουσιακά, κοινά και ιδιωτικά
-         Παιδεία
-         Έργα υποδομής
Τα νέα Δημαρχεία θα έχουν περισσότερα δικαιώματα συνεργασίας με Ευρωπαϊκούς φορείς.  Έχοντας καλύτερη οικονομική ανεξαρτησία μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά άρθρα της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Μειονοτήτων.
Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την ΕΕΜ, εμείς αποφασίζουμε.
 
 


RAJONI KAONET 

Bashkia Novoselë
Komuna Novoselë
Komuna Shushicë
Hoshtime-Nartë


Bashkia Vlorë
Bashkia Vlorë
K. Qëndër (Babica + Kanina)


Bashkia Selenicë
Bashkia Selenicë
Komuna Vllahinë
Komuna Armen


Bashkia Orikum
Bashkia e Orikumit


Bashkia e Kotës
Komuna Kotë
Komuna Brataj
Komuna Sevaster


Bashkia Himarë
Bashkia Himarë
Komuna Horë-Vranisht
Fshatra nga K. Lukovë


Bashkia Sarandë
Bashkia Sarandë
Komuna Ksamil
Fshati Cuke
Komuna Xarrë
Bashkia Konispol
Komuna Markat


Bashkia Delvinë
Bashkia Delvinë
Komuna Vergo*
Komuna Lukovë*


Bashkia Livadhja
Komuna Livadhja
Komuna Dhivër
Komuna Aliko
Komuna Finiq
Komuna Mesopotam


Bashkia Tepelenë
Bashkia Tepelenë
Komuna Qëndër
Komuna Kurvelesh
Komuna Lopëz


Bashkia Memaliaj
Bashkia Memaliaj
Komuna Fshat Memaliaj
Komuna Qesarat
Komuna Buz
Komuna Krahës
Komuna Luftinjë


Bashkia Përmet
Bashkia Përmet
Komuna Piskovë
Komuna Frashër
Komuna Petran
Komuna Çarçovë


Bashkia Këlcyrë
Bashkia Këlcyrë
Komuna Ballaban
Komuna Sukë
Komuna Dishnicë


Bashkia Gjirokastër
Bashkia Gjirokastër
Komuna Lazarat
Komuna Picar
Komuna Cepo


Bashkia Libohovë
Bashkia Libohovë
Komuna Qëndër Libohovë
Komuna Antigonë
Komuna Lunxheri
Komuna Odrie
Komuna Zagori


Bashkia e Dropullit
Komuna Pogon
Komuna Dropulli i Sipërm
Komuna Dropulli i Poshtëm



Πηγή : www.nomikografeio.blogspot.com