Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΤΙ (φωτογραφίες )

Του Ηλία Θανάση


ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΤΙ
Είναι πολύ όμορφο τουριστικό μέρος και βρίσκεται κοντά στον Εθνικό δρόμο Αγ. Σαράντα – Αργυρόκαστρο, απέναντι από το χωριό Κρόγγoυς της Επαρχίας Μεσοποτάμου
Είναι ένα πολύ γραφικό σημείο , όπου μια πηγή βγάζει κρυστάλλινο νερό και περιβάλλεται από καταπράσινη πυκνή βλάστηση
Η πηγή με βάθος πάνω από 45 μ και διάμετρο περίπου 10 μ , με την ωοειδή μορφή πράγματι, μοιάζει με ένα μεγάλο μάτι. Η ακτίνες του ήλιου λόγο του βάθους της πηγής και του κρυστάλλινου νερού δίνουν το γαλάζιο χρώμα. Η ροή του νερού ανέρχεται στα 6-8 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η θερμοκρασία περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου.
Το όνομα " Γαλάζιο Μάτι ", γεννήθηκε στη δεκαετία του '50 , όταν μηχανικοί έκαναν μελέτες για τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπίστριτσας . Λέγεται ότι το όνομα το έδωσε ένας από τους νέους μηχανικούς , του οπίου η γαλάζια πηγή του θύμισε τα μάτια της αρραβωνιαστικιάς του .


Ο μύθος......



..Μια φορά και έναν καιρό, φύσηξε ένας ισχυρός άνεμος που συγκλόνισε τον πυθμένα της θάλασσας και έριξε στο βουνό Σοπότι έναν μεγάλο δράκο. Ο δράκος έτρωγε ανθρώπους, ζώα και έκανε μεγάλες ζημιές στα φυτά που καλλιεργούσαν οι αγρότες της περιοχής.
Ένας ηλικιωμένος φόρτωσε έναν γάιδαρο με υλικό που σιγοκαίγετε και όταν πήγε κοντά στον δράκο έβαλε φωτιά σ΄αυτό . Όταν ο δράκος έφαγε τον γάιδαρο η φωτιά τον έκαιγε μέσα του και φώναζε … Που είσαι εσύ θάλασσα που με γέννησες και εσύ ποτάμι αδελφέ μου ….
Στην αγωνία του θανάτου ο δράκος ψάχνοντας για νερό κτυπούσε την ουρά του στο βουνό, σημάδια αυτού είναι η δυο παράλληλες γραμμές που βλέπουμε και σήμερα , είναι λίγο πιο κάτω από την κορυφή του βουνού Σοπότι. Καθυστερημένα η μάνα θάλασσα και αδελφός ποτάμι έφεραν το νερό για να τον σώσουν, ήταν νεκρός όταν η πηγή έφερε νερό ακριβός στο μάτι του δράκου . αυτή η πηγή είναι το Γαλάζιο Μάτι
Ο μύθος φυσικά, συμβολίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει το κακό και να ανοίξει τον δρόμο για την ζωή.

Επαναλαμβάνετε ο μύθος ?

Τον Οκτώβριο του 2002 όταν οι ηγέτες της Ιταλικής ομάδας Λέτσε ήρθαν να μιλήσουν για την αγορά του Γαλάζιου Μάτι ( Το νερό με σωλήνες θα το εξήγαγαν για Ιταλία), η πηγή ξηραίνεται και μετατρέπετε σε ένα λευκό τυφλό μάτι , για τέσσερις μέρες. Μετά από το συμβάν αυτό οι Ιταλοί απομακρύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία συμφωνία.
Σύμπτωση …. ?
Πολλοί άνθρωποι στους Αγίους Σαράντα πιστεύουν ότι ήταν θέλημα  Θεού

Τουριστικός προορισμός

Το Γαλάζιο Μάτι αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.