Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Δραματικές εξελίξεις για την ΕΕΜ η νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία



Κλαδεύουν τα Ελληνικά χωριά από τον κορμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.


 Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος 


     Στης 17.07.2014 η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή της αλβανικής βουλής για τη νέα Διοικητική Διαίρεση  αποφάσισε να είναι 61 οι Δήμοι της Αλβανίας.  Αυτή η απόφαση θα περάσει για γνωμοδότηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στης 31.07.2014 θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Οι ελάχιστη ψήφοι για να εγκριθεί αυτός ο νόμος στην ολομέλεια της βουλής είναι 84, δλδ τα 3/5 της Βουλής. Αξίζει να τονιστεί ότι η νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία, ενδέχεται να  παραμείνει όπως ψηφιστεί από την υπάρχουσα βουλή για μερικές δεκαετίες.
Για τα Ελληνικά Δημαρχεία αποφασίστηκε :

Δημαρχείο  Δερόπολης θα αποτελείτε από τις  Ελληνικές Επαρχίες (Άνω Δερόπολη, Κάτω Δερόπολη και Πωγώνι. )
Δημαρχείο  Χιμάρας, θα αποτελείτε από το Δημαρχείο Χιμάρας, Επαρχία Λούκοβου και την διπλανή Επαρχία, Hore Vranishte, με αλβανικό πληθυσμό. Παρόλο που την Χιμάρα δεν την συνδέει τίποτα κοινωνικά και πολιτιστικά με την Επαρχία Hore Vranishte, η επιτροπή δεν δίστασε να προωθήσει την απαράδεκτη πρόταση.
  Δημαρχείο Λιβαδειάς, θα αποτελείτε από τις πέντε Ελληνικές Επαρχίες στους Νομούς Αγ. Σαράντα και Δέλβινου  (Μεσοποτάμου , Φοινίκης , Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς), με της εξής  διαφορές :
- τα χωριά Μουζίνα, Πετσά και Καρδικάκι, της Επαρχίας Μεσοπόταμου να ενταχτούν στο Δήμο Δελβίνου
- τα χωριά Βαγγαλιάτι και Σωπίκι της Επαρχίας Λειβαδιάς να ενταχτούν στο Δήμο Κονίσπολη
- το χωριό Τσούκα της Επαρχίας Αλύκου το εντάσσουν στο Δήμο Αγ. Σαράντα
- το χωριό Μαυρόπουλο της Επαρχίας Φοινίκη  το εντάσσουν στο Δήμο Δελβίνου.
Στο χάρτη με έντονη μπλε γραμμή είναι τα σύνορα των νέων Δήμων, ενώ με λεπτή κόκκινη γραμμή τα τωρινά σύνορα των Επαρχείων.
   Με αιφνιδιαστική κίνηση το Τσάμικο Κόμμα PDIU «ανάγκασε» την Αριστερή Συμμαχία να δεχτεί τους όρους που ευνοούν τους Τσάμιδες στις τωρινές Επαρχίες , Τζάρας, Μαρκάτι και Κονίσπολης.
    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχοντας το φόβο της τυχόν αρνητικής  ψήφου από την Συμμαχία με τα Κόμματα LSI και ΚΕΑΔ, δέχτηκε τους όρους του Τσάμικου Κόμματος PDIU (δεξιάς συμμαχίας), το οποίο έχει πέντε έδρες στη Βουλή. Εκτός του όρου να γίνει ένα Τσάμικο Δημαρχείο με κέντρο την Κονίσπολη, απέτισαν (και το πραγματοποίησαν)  να κλαδευτούν αρκετά χωριά από τον κορμό της Ελληνικής Μειονότητας.
    Καμιά αντίδραση από τους εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τα χωριά Κακοδίκη και Ελευθεροχώρι που ήδη ήταν ενταγμένα στο Δήμο Δελβίνου.
     Οι προτάσεις των Έπαρχων της ΕΕΜ προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση (της οποίες στα Αλβανικά μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ  …. http://www.lajme.gen.al/2014-07-16/propozimi-per-ndarjen-e-re-administrativo-territoriale.html ....)
είναι :
Komuna Finiq
Pro varianteve të propozuara por bashkia të quhet Finiq me qendër fshatin Finiq.
Komuna Livadhja
Pro me variantin e propozuar për bashkinë Livadhja me përbërje: komunat Livadhja, Mesopotam, Dhiver, Finiq dhe Aliko.
Komuna Aliko
Pro varianteve të propozuara por qendër e bashkisë të jetë fshati Aliko dhe jo Livadhjaja.
Komuna Dhivër
Kundër varianteve të propozuara.
      Η Επαρχία Δίβρης διαφώνησε με της προτάσεις  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη νέα Διοικητική Διαίρεση.
     Οι Επαρχίες Φοινίκης , Αλύκου,  και Λιβαδειάς συμφώνησαν  με της προτάσεις  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διοικητική Διαίρεση με την διαφορά ότι η κάθε Επαρχία προτείνει τα αντίστοιχα χώρια για κέντρο του αυριανού Δήμου.
      Η αντίδραση του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Ευάγγελου Ντούλε, ήταν «απειλητική» προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συγκεκριμένα δήλωσε ότι είναι  κατά αυτής της διαίρεσης και εάν θα ψηφιστεί στη Βουλή θα τους μηνύσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
      Κατά την ταπεινή μου γνώμη το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ήταν να παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της Βουλής και από τη  θέση που του έδωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην Κυβέρνηση Rama.
Τα συμπεράσματα δικά σας………