Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ (φωτογραφίες )

Του Ηλία Θανάση


Tο Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα
Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της παραλιακής πόλης των Αγίων Σαράντα, 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης
Το Mοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, στη συνέχεια τροποποιήθηκε σε μια περίοδο αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Η τελική  του μορφή ήταν μεγαλοπρεπείς,  οι τοίχοι ήταν  μέχρι και 13 μέτρα ύψος,  5 μέτρα  των τοίχων αυτών ήταν κάτω από το έδαφος,  η Εκκλησία  του Μοναστηριού είχε  40 μέτρα μήκος και 24 μέτρα πλάτος.  Εξωτερικά η τοιχοποιία είχε  παράθυρα, πόρτες και καμάρες στο ρυθμό  της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Το υπόγειο του  μοναστηρίου  είναι ένας λαβύρινθος από διαδρόμους και θαλάμους. Στον δυτικό  τοίχο ήταν γραμμένα τα  ονόματα των δωρητών  που  χρηματοδότησαν για το χτίσιμο του Μοναστηριού, γραμμένα στην αρχαία  ελληνική  γλώσσα.
Το μοναστήρι πρέπει να έχει κατασκευαστεί ως ένα σημαντικό κέντρο προσκυνήματος για  τους  πιστούς Χριστιανούς  όλης  της Αδριατικής ακτής  και απομακρυσμένες περιοχές των Βαλκανίων. Πιστεύεται ότι η εκκλησία συνέχισε να εκτελεί τα  τελετουργικά της έως τα μέσα του  19 - του αιώνα, χάρη στη φροντίδα μιας μικρής μοναστικής κοινότητας.
Στην Εκκλησία του Μοναστηριού, τα υπόγεια προσκυνητάρια  έχουν το σχήμα ενός  μακρύ διαδρόμου   οβάλ. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει   αγιογραφίες , πιστεύεται ότι είναι παρούσα σε κάθε μία από τις υπόγειες κατακόμβες. Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι  έχουν καταφέρει να φέρουν  στο φως μια άλλη εικόνα ενός αγίου,   που θεωρείται ως μια  από τις  παλαιότερες  της  Βυζαντινής  περιόδου, και μια άλλη τοιχογραφία του έκτου  αιώνα, η οποία δείχνει  το σύμβολο του σταυρού , μια βάρκα και κάποια φυτικά μοτίβα.

Η  Εκκλησία και οι υπόγειοι χώροι  διατηρούν  ίχνη των Εκκλησιαστικών  υπηρεσιών  για την  λατρεία των προσκυνητών. Στο μοναστήρι αυτό  βρίσκονται πολλές κολυμβήθρες  .
Η παρουσία αυτών    είναι μια μοναδική περίπτωση στη Μεσόγειο και δείχνει ότι το Μοναστήρι είχε τις κολυμβήθρες  για να βοηθήσει  τους προσκυνητές που έρχονταν  μια συγκεκριμένη ημέρα , στης  9 Μαρτίου , ή ακόμη και όλες τις μέρες του χρόνου. Επίσης έχουν ανιχνευθεί  ιαματικά λουτρά, φούρνοι για την  προετοιμασία  ζεστού νερού για τις  βαφτίσεις.
Η Μονή των Αγίων Σαράντα  στεκόταν μέχρι το 1944. Το Μοναστήρι βομβαρδίστηκε από τον  Βρετανικό στόλο και καταστράφηκε ολοσχερώς  η επιφάνεια  του Μοναστηριού, ενώ τα υπόγεια  τοίχοι είχαν καταστραφεί σε μερικα  σημεία. Ο Βρετανικός στόλος  ήταν τοποθετημένος ανάμεσα στην Κέρκυρα και τους Αγίους Σαράντα και το βομβάρδισαν θεωρώντας  ότι  υπήρχε μια  Γερμανική  φρουρά  στο Μοναστήρι .
Η Μονή των Αγίων Σαράντα είναι μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής  αξίας και  από τα λίγα  που σώζονται  της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.