Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Δήλωση του Υποψήφιου Έπαρχου Αλύκου Ηλία Θανάση


Αγαπητοί συμπολίτες!
Με την ψήφο σας, το 2007, μου εμπιστευτήκατε, το τιμόνι της Επαρχίας Αλύκου.
Μετά από 4 χρόνια μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να πω ότι δεν πρόδωσα τις προσδοκίες σας και τα όσα σας είχα προαναγγείλει.
Η τετραετία που πέρασε ήταν από τις δυσκολότερες όσο αναφορά τα οικονομικά. Εκτός από την γνωστή οικονομική κρίση υπήρχαν και άλλες δυσκολίες, η κυβέρνηση είχε παγώσει κάποιους τομείς από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα επαρχιακά έσοδα να είναι πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Παρόλα αυτά  καταφέραμε να κάνουμε πάρα πολλά και οι επενδύσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Επαρχία Αλύκου ξεπερνούν κατά πολύ το σύνολο των προηγούμενων  χρόνων από το 1990.
Η διάστρωση του δρόμου Αλύκο - Βρυώνι, η σύνδεση της Τσούκας από τις δύο πλευρές (Τσούκα – Γέφυρα και Τσούκα – Μετόχι) με άσφαλτο και η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στα χωριά Φανάρι, Πλάκα, Καινούργιο, η διάστρωση του δρόμου Αλύκο – Νεοχορι κ.α. μικρότερα έργα , άλλαξαν την εικόνα και έβγαλαν από την απομόνωση την επαρχίας μας.  
Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία και καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία που κινδύνευαν να κλείσουν, αλλά να αναβαθμίσουμε σε όλα τα επίπεδα τα δύο σχολεία στο Αλύκο και την Τσούκα.
Η επένδυση ύψους 4 εκ. ευρώ για την υδροδότηση των 11 χωριών μας με συνεχόμενο νερό από την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τρεις φάσεις, είναι ένα έργο πρωτοφανές όχι μόνο για την επαρχία Αλύκου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Βούρκου.
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα μας που ίσως δεν είναι τόσο διακριτό είναι ο αγώνας που δώσαμε για την προστασία και την κατοχύρωση των ιδιωτικών και κοινοτικών περιουσιών.  Έγινα ίσως ο ποιο ενοχλητικός έπαρχος στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα, κάτι που μου ομολόγησε ο ίδιος σε μία από τις συναντήσεις μας, διαφορετικά δεν θα είχαμε την επιστροφή μέρος των χωραφιών του χωριού Τσούκας που είχε δεσμευτεί από το κράτος για «άλλες χρήσεις», και την επιστροφή στην Επαρχία Αλύκου του Μπερντενέσι που είναι η μόνη διέξοδος μας προς τη θάλασσα.
 Όσο ήμουν έπαρχος αγωνίστηκα με όλες μου δυνάμεις για να προστατέψω την ιδιωτική και κοινοτική μας γη. Δεν δόθηκε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε κάτοικο εκτός επαρχίας και δεν σταμάτησα να διεκδικώ την επιστροφή των λιβαδιών και άλλων περιουσιών που είχαν παραχωρηθεί παράνομα, με τη συγκατάθεση ή την αδιαφορία των προκατόχων μου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα πολλές φορές τις ύβρεις και τις απειλές των καταπατητών που προσπαθούσαν παράνομα να επωφεληθούν από τη γη μας.  
Η ένταξη των χωριών Τσούκα, Αλύκο, Τσαούσι και Καινούργιου, στο πρόγραμμα «Κατάρτισης Κτηματολογίου των Παραλίων της Αλβανίας» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα, έγινε μετά από επίμονες προσπάθειές μας καθώς ως μη παραλιακές περιοχές δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο, είναι άλλη μία τεράστια επιτυχία αφού θα λύσει μια και καλή όλα τα προβλήματα και θα κατοχυρώσει τις ακίνητες περιουσίες αυτών των χωριών.
Για τη θητεία μου 2007 – 2011 στην Επαρχία Αλύκου είχα εισπράξει πολλές φορές τα εύσημα του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας και του Προέδρου του ΚΕΑΔ με το συνδυασμό των οποίων είχα κατέβει στις προηγούμενες εκλογές του 2007 και όπως εκείνοι με τίμησαν έτσι και εγώ προσπάθησα να κάνω το ίδιο, ερχόμενος μάλιστα κάποιες φορές σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία όπως στην επέτειο της 12ης Δεκεμβρίου το 2010 στο Αλύκο. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας μέχρι και μία μέρα πριν από τη σύναξη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, με διαβεβαίωναν ότι θα μου παρείχαν όλη τη στήριξη τους και για τη συνέχεια της επόμενης τετραετίας. Δυστυχώς όμως - όχι τόσο για μένα αλλά για την Ομόνοια - κάποια συμφέροντα ξένα προς την επαρχία μας, υπαγόρεψαν μία άλλη υποψηφιότητα που δεν είναι μόνο ανάξια του τόπου και της ιστορίας μας αλλά όπως είχε αποδειχθεί στο παρελθόν, επικίνδυνη, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα της δικής μου ή άλλης ανεξάρτητης καθόδου αφού είχε λήξει η προθεσμία για κάτι τέτοιο.
Μετά το αποτέλεσμα του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, πολλοί φίλοι και συνεργάτες, μου ζήτησαν να μην επιτρέψουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν αλλά να συνεχίσω το έργο που έχω στη μέση. Η απόφαση μου να κατέβω στις ερχόμενες τοπικές εκλογές δεν ήταν εύκολη και προήλθε μετά από ώριμη σκέψη. Αφού είχε λήξει η προθεσμία για ανεξάρτητη υποψηφιότητα αναζητήσαμε τη λύση άλλου χρίσματος. Ευχαριστώ το Δημοκρατικό Κόμμα που παρόλο που δεν είμαι μέλος του, δέχτηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα μου.
Όσοι θεωρούν την κίνηση μου προδοτική τους επιστρέφω πίσω το χαρακτηρισμό γιατί ποτέ δεν πρόδωσα και δε θα προδώσω τις αρχές μου που έχουν αφετηρία το κοινό και εθνικό συμφέρον και όχι το ιδιοτελές όπως έχει αποδείξει για πολλοστή φορά ο σημερινός υποψήφιος του ΚΕΑΔ. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν αγνοί πατριώτες στην σημερινή Ομόνοια αλλά δυστυχώς είναι μειοψηφία και όμηροι των ορέξεων μιας ομάδας, που στόχο έχει να κατασπάραξη το όνομα και την ιστορία της. Αυτούς τους λίγους αλλά και τους περισσότερους πραγματικούς Ομονίτες που βρίσκονται εκτός των σημερινών οργάνων, τους διαβεβαιώνω πως μας ενώνουν και θα μας ενώνουν  οι ίδιες αγωνίες και οι ίδιοι αγώνες για τα δίκαια και το καλό αυτού του τόπου.
Αναγνωρίζοντας και κάποια λάθη μου στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σας ζητώ να με τιμήσετε και αυτή τη φορά με την ψήφο σας και σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να υπηρετώ το συμφέρον όλων των κατοίκων της επαρχίας και μόνο. Η εμπειρία μου των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων θα είναι άλλο ένα πολύτιμο εφόδιο για μια πετυχημένη τετραετία. Η απογραφή πληθυσμού που πρόκειται να γίνει σε λίγους μήνες, το περιουσιακό και οι άλλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά δεν επιτρέπουν καμία ανευθυνότητα.  
Θέλω να πιστεύω πως οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, παιδί του οποίου είμαι και εγώ, δε θα επιτρέψουμε να παίζονται σκοτεινά και βρόμικα συμφέροντα στις πλάτες μας και θα πράξουμε το σωστό όταν θα έρθει η ώρα να «σταυρώσουμε» το ψηφοδέλτιο στις 8 του Μάη.
Με εκτίμηση
Ηλίας Θανάσης Υποψήφιος Έπαρχος Αλύκου