Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Συσκεψη Επαρχιακού Συμβουλίου Αλύκου για το περιουσιακό πρόβλημα.Στης  26-11-2010 ο Έπαρχος  Αλύκου Ηλίας Θανάσης ενημερώνει αναλυτικά το Συμβούλιο για όλα τα περιουσιακά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία όπως για την έκβαση των υποθέσεων που εκδικάζονται από την Αλβανική δικαιοσύνη, κατόπιν προσφυγής της Επαρχίας Αλύκου. Το θέμα είναι διπλά επίκαιρο καθώς αυτή την περίοδο δημιουργείται το κτηματολόγιο της τουριστικής – παραλιακής ζώνης του Ιωνίου μέρος της οποίας είναι και ένα τμήμα της Επαρχίας Αλύκου.
Κτηματολόγιο
Στης  17-11-2010 στα γραφεία της Επαρχίας  κατόπιν αιτήσεως του Έπαρχου, ήρθαν προς  ενημέρωση  ο  κ. John (Jack) Keefe, Υπεύθυνος του Ο.Α.Σ.Ε.  για το πρόγραμμα κτηματολογίου στης νότιες παραλιακές Επαρχίες της Αλβανίας.
Ο  κ. Keefe  τόνισε ότι :  «Έλαβα την επιστολή – αίτηση του Έπαρχου που ζητούσε να ενταχτούν σε αυτό το πρόγραμμα και τα χωριά Τσαούσι και Αλυκο , επίσημη απάντηση θα σας στείλουμε πριν της 15-12-2010. Η διαδικασία για το χωριό Τσούκα ξεκίνησε ήδη. Στα γραφεία της Περιφέρειας Αυλώνας η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με της περιούσιες, ιδιωτικές, κοινοτικές και κρατικές και θα χρειαστούμε και τη συνεργασία της Επαρχίας σας».                                                                                                                                                                  Αρκετές  ήταν η ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους του Ο.Α.Σ.Ε. από τον Έπαρχο και τα στελέχη της Επαρχίας , περισσότερες για τον τρόπο λειτουργίας τους και  συνεργασίας με την Επαρχία και τα προεδρία των χωρίον. Μερικές  από της ερωτήσεις θα απαντηθούν στην επόμενη συνάντηση η οποία προγραμματίστηκε την 1-12-2010. Το ευχάριστο είναι ότι σε αυτή τη συνάντηση κλήθηκαν και οι εκπρόσωποι των χωριών Τσαούσι και Αλύκο και όχι μόνο της Τσούκας και του Καινούργιου που είχε οριστεί αρχικά.
Περιούσιες της  Επαρχίας
Τα τελευταία τρία χρόνια  η Επαρχία Αλυκου  αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις από διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως «πρώην ιδιοκτήτες» και προσπαθούν με κάθε μέσο να κατοχυρώσουν ως περιουσίες τους μεγάλες λιβαδικές εκτάσεις. Από την Επαρχία δεν δόθηκε καμία συγκατάθεση, ενώ παλιότερες περιπτώσεις και κάποιοι που πήραν τίτλους προσπερνώντας το εμπόδιο της Επαρχίας βρίσκονται στα δικαστήρια.
Όλες οι περιπτώσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:

Τσουκα .
 Για την υπόθεση  Avni Delvina  ζητούσαν  7.000 στρέμματα λιβάδια και γεωργική γη στο Λυκουρσι , Μπερτενεση και  χωράφια της Τσουκας. Μετά από αρκετές συνεδρίασης στα δικαστήρια,  στης απαίτησης τους (Avni Delvina ) αφαίρεσαν  την γεωργική γη και  το λιβάδι  στο Μπερτενεση. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το λιβάδι  στο Λυκουρσι  πάνω στο οποίο το Δημαρχείο Αγ. Σαράντα έχει δώσει οικόπεδα στους πολίτες του, και για αυτήν την απόφαση η Επαρχία Αλίκου έκανε προσφυγή  στο ανώτατο Δικαστήριο                                                                                                                                   Για την  υπόθεση  Viktor  Kasimati  ζητούσαν 260 στρέμματα στο Μπερτενεση – Μοναστήρι , γεωργική γη. Μετά από δυο χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι στο Εφετείο  με απόφαση του πρωτοδικείου να τους αναγνωρίζει 150 στρέμματα                                                                                                            Για την  υπόθεση  Kleo Muzina ζητούσαν  320 στρέμματα γεωργική γη στα  χωράφια της Τσουκας και  480 στρέμματα μεταξύ  λίμνης  Βουθρωτού και  χωραφιών   Τσουκας.  Μετά από τρία  χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι  στο ανώτατο Δικαστήριο  αναγνωρίζοντας με απόφαση του Εφετείου  τα 480 στρέμματα μεταξύ  λίμνης  Βουθρωτού και  χωραφιών   Τσουκας.                                                                                                                           Για την  υπόθεση  Kryegjyshata  Bektashane  ζητούσαν 370 στρέμματα λιβάδι  στο Μπερτενεση  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  της Αυλώνας τους τα αναγνώρισε με εκτελεστική  απόφαση παραβιάζοντας κάθε νόμο. Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου στον Πρωθυπουργό της  Αλβανίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης  με αποτέλεσμα αυτή η απόφαση να ακυρωθεί από το Πρακτορείο της Επιστροφής και Αποζημιώσεων των Περιουσιών των     Τιράνων                                                                                                                       Για την  υπόθεση   στο  Εφετείο Τιράνων  που εκδικάζετε   η απόφαση  του  Υπουργικού  Συμβουλίου της Αλβανίας  “ Μεταβίβαση  του λιβαδιού Λυκούρσι  της Επαρχίας Αλύκου  στο Δήμο  Αγίων  Σαράντα”,  συνεχίζονται η αναβολές (τρείς στο σύνολο) , η επόμενη εκδικάζετε στης 2-12-2010.
Φανάρι
Για την  υπόθεση Xhelo Xhelili  ζητούσαν 280 στρέμματα λιβάδια μέσα  στο χωριό Φανάρι  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  της Αυλώνας τους τα αναγνώρισε με εκτελεστική  απόφαση . Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου και του προεδρείου του χωρίου προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες με αποτέλεσμα καμία ανταπόκριση από αυτούς. Τελικά αυτή η υπόθεση σύντομα θα δικαστή στο πρωτοδικείο Τιράνων .
Τσαουσι
Για την  υπόθεση Rakip  Rakipi  ζητούσαν γεωργική γη στο χωριό Τσαούσι και στην Επαρχία Φινοικι . Μετά από έντονη αντίδραση της Επαρχίας Αλυκου στα δικαστήρια η ενδιαφερομένη δεν ζητούν πια γεωργική γη στο χωριό Τσαούσι αλλά μόνον από την Επαρχία Φινοικι.Η υπόθεση είναι στο Εφετείο.
Γέρμα – Χαλιο
Για την  υπόθεση Eskref Alimi  ζητούσαν  6.000 στρέμματα λιβάδια και γεωργική γη στα χωριά Γέρμα και  Χαλιο . Μετά από τρία  χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι  στο Εφετείο , το πρωτοδικείο τους αναγνώρισε 680 στρέμματα λιβάδια.
Καινούριο
Για την  υπόθεση Angoni - Muça  ζητούσαν 280 στρέμματα λιβάδια  στο χωριό Καινούριο  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  των Τιράνων τους τα αναγνώρισε με εκτελεστική  απόφαση . Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου και του προεδρείου του χωρίου προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες με αποτέλεσμα καμία ανταπόκριση από αυτούς . Ο Έπαρχος και το προεδρείο του χωρίου Καινούριο συμβουλεύονται με Δικηγορικό γραφείο στα Τίρανα για της επόμενες κινήσεις.                                                                                                                 Για την  υπόθεση Jahja , Beqir , Ismail Çini  ζητούσαν 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδες ) στρέμματα λιβάδια στην Σερονια του χωριό Καινούριο. Η υπόθεση  ξεκίνησε στα δικαστήρια τον προηγούμενο μήνα , η Επαρχία παρακολουθεί της δίκες.