Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δήμαρχος Λεωνίδας Χρήστος αποδείχτηκε ο χειρότερος αιρετός που πέρασε από την τοπική αυτοδικήσει της ΕΕΜ




Τη συνέβη στους δεκαοκτώ μήνες της νέας διοίκησης στο Δήμο Φοινίκης;



Δεκαοκτώ μήνες συμπληρώθηκαν από την αλλαγή σκυτάλης στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενώ ο δήμος Δερόπολης, Χειμάρρας κ.α είναι καθημερινά στην επικαιρότητα (πότε για θετικές και πότε για αρνητικές ειδήσεις) για το δήμο Φοινίκης δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την δραστηριότητα, τα σχέδια και οτιδήποτε άλλο.
Πριν από ένα χρόνο έκανα κριτική στο δήμαρχο Λεωνίδα Χρήστο όχι με κακό σκοπό αλλά για  να τον σκουντήξω, μπας και ασχοληθεί με τα φλέγοντα προβλήματα του Δήμου και να έχουν επιτέλους οι πολίτες μια ενημέρωση. Η μόνη πρωτοβουλία μετά από αυτό ήταν να στείλει έγγραφο με το οποίο μου ανακοίνωνε ότι με απολύει ως δικηγόρο από την υπόθεση του Κώσταρι. Μια μαραθώνια προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει με τους κατοίκους του χωριού και τον πρώην έπαρχο Μεσοποτάμου Θέμη Καίση.  Δεν με έβλαψε οικονομικά γιατί το μόνο κίνητρο που ασχολήθηκα τόσο πολύ με αυτή την υπόθεση ήταν πατριωτικό, μάλιστα κάποια έξοδα τα κάλυψα μόνος μου. Εύχομαι όλη αυτή η προσπάθεια να μην πάει χαμένη και ας έχει αίσιο τέλος για το καλό των κατοίκων που δέθηκαν τόσο πολύ με αυτή την υπόθεση.  Βλέποντας ότι την κριτική την θεώρει εχθρική πράξη (agjitacion e propagandë - κουσούρι από το κομουνιστικό καθεστώς) δεν άξιζε πια να ασχοληθώ μαζί του, γιατί στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. 

Αφορμή αυτής της ανάρτησης είναι ένας καλός πατριώτης από το χωριό Πλάκα που όταν συναντηθήκαμε στο γραφείο μου επέμενε να μου λέει ότι πρέπει να γράψω και πως η ενημέρωση και η κρητική είναι ωφέλιμη και πρέπει να γίνεται. Ελπίζω να δικαιωθεί 
Ο δήμαρχος Φοινίκης είναι κατά την άποψη μου ο χειρότερος τοπικός   άρχοντας  που πέρασε από την ΕΕΜ, γιατί : - Ψεύδεται σαν παιδί δημοτικού – Δεν έχει καμιά επικοινωνία με τους δημότες - Δεν υπάρχει καμία μικροπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική - Δεν αναφέρθηκε και δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία σε θέματα που αφορούν την ελληνικότητα του δήμου.
Το Δημαρχείο Φοινίκης παίρνει κάθε χρόνο από τον Αλβανικό προϋπολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα της πρόσληψης προσωπικού μέχρι 180 υπάλληλους. Εκτός από αυτά, κάθε χρόνο οι δήμοι αυτού του μεγέθους λαμβάνουν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα υποδομής. Δύο έργα που είχαν προγραμματιστεί πριν ακόμα εκλεγεί δήμαρχος, ένα υδραγωγείο στα χωριά Ντερμίσι -Μεμόραχη και ο δρόμος της Δίβρης καθυστέρησαν ένα χρόνο στα δικαστήρια γιατί ήθελε με παράνομο τρόπο να τα δώσει σε εργολάβους  της αρεσκείας του από τα Τίρανα γιατί έτσι θα κρύβονταν καλύτερα το φαγοπότι.
Πρόσφατα, στην αίτηση Δημοτικού Σύμβουλου προς τον Δήμαρχο για μια απλή ενημέρωση, για τα άτομα που έχει προσλάβει στο Δήμο και ποια είναι η αμοιβή τους, ο Δήμαρχος τους απάντησε αλαζονικά ότι δεν τα δίνει αυτά τα στοιχεία γιατί δεν είναι υποχρεωμένος. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση του, είναι υποχρεωμένος νομικά και ηθικά να δώσει αυτές τις πληροφορίες, ακόμα περισσότερο όταν τις ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Όσο για το περιουσιακό που είναι το πιο σοβαρό, πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι παρακολουθούσε την υπόθεση “Cini” στο εφετείο. Πριν από ένα χρόνο μου είχε απαντήσει σε μια ανάρτηση μου ότι δεν παρακολουθήσαμε το εφετείο γιατί δεν μας ειδοποιούσε κανείς, τα πρακτικά της δίκης τον διαψεύδουν. Το ίδιο ψέμα είπε και για το δικαστήριο του Βαγγαλατιού, υπόθεση “Elsa Shehaj”. Στην συνεδρίαση του πρωτοδικείο Αγ. Σαράντα 07.10.2015, ο εκπρόσωπος του Δήμου ζήτησε την παύσει της υπόθεσης (σημαίνει δεχτεί με την αναγνώριση), πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι ναι εμείς την κλείσαμε και την ξανά ανοίξαμε και την κερδίσαμε αυτή την υπόθεση, άλλο μεγάλο ψέμα.  
Ο δήμαρχος θεώρει μεγάλη επιτυχία ότι αύξησε το έσοδα του Δήμου από τους φόρους των Δημοτών, αυτό το άκουσα στο συνέδριο του Μεγκα, όταν τον ανέβασαν για έναν σύντομο χαιρετισμό και αυτός έμεινε μία ώρα να κάνει τον απολογισμό του Δήμου, επίσης και σε συνέντευξη σε Αλβανικό κανάλι. Άλλο ένα κατόρθωμα που περηφανεύεται είναι ότι έχει βάλει οικονομικές λάμπες στο Βαγγαλάτι και ότι στα βαν της δημοτικής αστυνομίας έβαλε υγραέριο για οικονομία. Επαναλαμβάνω ότι το πιο σοβαρό θέμα είναι το περιουσιακό και ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή για κάποιο λόγο δεν θέλει να το αγγίξει και έτσι οι καταπατητές κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Είναι 22 περιπτώσεις που ο Λεωνίδας Χρήστος έπρεπε να κάνει επείγον αγωγές στα δικαστήρια, με το ζόρι να κάνει μια αγωγή της Κουλουρίτσας μετά από μεγάλη πίεση και με το ζόρι να ασχοληθεί τώρα με την υπόθεση “Cini” μετά από την πίεση των Κρανιωττών.
Επιτυχία ενός Δήμαρχου είναι να τρέξει Τίρανα, Αθήνα και Βρυξέλες για να ωφεληθεί από διάφορα κονδύλια.
            Ελπίζω το «γραφείο τύπου και επικοινωνίας» του δήμου που σε ενάμιση χρόνο έβγαλε μόνο μια ανακοίνωση για να απαντήσει στο προηγούμενο μου άρθρο να λειτουργεί ακόμα και να απαντήσει σε όλα αυτά. Όχι ότι δεν ξέρω τις απαντήσεις του αλλά καλό είναι να γίνεται διάλογος για να ενημερώνονται οι δημότες.

Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος