Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Επεισοδιακή Συνεδρίαση του Δ.Σ Φοινίκης



Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμού του  2016
 Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Φοινίκη την περασμένη Τετάρτη 16/3/2016 στην οποία αναμένονταν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2016. Αν και βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα του χρόνου, το δημαρχείο θυμήθηκε πως πρέπει να παρουσιάσει  τον προϋπολογισμό.  
Η άρνηση της ψηφοφορίας οφείλεται στην κακιά παρουσίαση του προϋπολογισμού από το Δημαρχείο και στην αλαζονική συμπεριφορά του Δήμαρχου απέναντι των Συμβούλων, με αποτέλεσμα να αποχωρίσουν από την αίθουσα οι περισσότεροι . Ο Δήμαρχος Λεωνίδας Χρίστου  δεν έχει καταλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν οι σύμβουλοι, νομίζει ότι τους έχει υπάλληλους. 




Σύμφωνα με  το όρθρο 35 του νόμου αρ. 8652, για την τοπική αυτοδιοίκηση , είναι  υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδριάσεις. Το δημοτικό συμβούλιο, πριν από την εξέταση και την έγκριση πράξεων αναπτύσσει συμβουλευτική συνεδρίαση με τους υπεύθυνους σε κάθε τομέα του δημαρχείου , επίσης η συμβουλευτική συνεδρίαση είναι υποχρεωτική και για διαβούλευση με τους δημότες, χρησιμοποιώντας μια μορφή που απαιτείται όπως ανοιχτές συναντήσεις με τους κατοίκους, συσκέψεις με ειδικούς, ενδιαφερόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς επιχειρηματίες, αγρότες), μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.
Εκτός από τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΚΕΑΔ που είχαν σοβαρούς λόγους να καταψηφίσουν αυτόν τον προϋπολογισμό, το εντυπωσιακό ήταν πως οι σύμβουλοι του συνασπισμού που τον στήριξε στην εκλογή του ( ΜΕΓΚΑ - ΣΚ) αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό των τριών δίς  παλαιών  λέκ (2.200.000 ευρώ).  
  Μερικά από τα σημεία που προκαλούν τριβή και αντιδράσεις στις προτάσεις του δημάρχου και των υπαλλήλων του για το 2016 είναι:
-                 Η προχειρότητα της σύνταξης του προϋπολογισμού
-                 Στον προϋπολογισμό προβλέπεται έργο που ήδη δημοπρατήθηκε από την κεντρική εξουσία και ανέλαβε εταιρία από Τίρανα. Πρόκειται για το υδραγωγείο στο χωριό Ρουμαντζά αξίας 600 εκ. παλαια λεκ ( 450.000 ευρώ)
-                 Η αγορά αυτοκινήτου για το δήμαρχο αξίας 30.000 ευρώ, τη στιγμή που ο δήμος κληρονόμησε όλα τα αυτοκίνητα των πρώην έπαρχων
-                 Προβλέπονται παρά πολλά λειτουργά έξοδα
-                 Προβλέπονται 150 υπάλληλοι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για λιγότερους από 100
-                 Προβλέπονται 300 εκ λεκ (220.000 ευρώ) επιδιορθώσεις και επισκευές χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής προορισμός τους κλπ
  Όλα αυτά, όσο  σοβαρά και  να ακούγονται μπορεί να είναι μόνο αφορμές για την κακή σχέση που έχει ο Δήμαρχος με όλους τους φορείς  και τον κακό τρόπο που λειτουργεί λες και το Δημαρχείο είναι το μαγαζί του.  Τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαλύθηκε χάρης στην επιμονή των συμβούλων όλων των παρατάξεων που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. 
Θα εκτιμούσα μία απάντηση του «Γραφείου Τύπου» αλλά και αν δεν απαντήσει θα το δικαιολογήσω, έχει μεγάλο φόρτο εργασίας. Ας ενημερώσει τους δημότες για τον προϋπολογισμό μετά την ψήφιση του.  

Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος