Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Με απόφαση της Επαρχίας Αλύκου κατεδαφίστηκε το σπίτι του Χαράλαμπου Παππά στο χωριό Φανάρι




Είναι το πρώτο σπίτι που κατεδαφίζετε στα χωριά  της Ελληνικής  Μειονότητας . 

Ο  Χαράλαμπος Παππάς από το χωριό Φανάρι της Επαρχίας Αλύκου, ξεκίνησε να χτίσει ένα σπίτι στο χωριό του στις αρχές του 2011. Τον προηγούμενο μήνα, στις 19/9/2012, ο Έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καίσης  έστειλε τους υπάλληλους  της Επαρχίας για αυτοψία και στις 28/9/2012 εξέδωσαν απόφαση για την  κατεδάφιση του. Η απόφαση της Επαρχίας εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, 4 μέρες μετά, στις 2/10/2012, (παραβιάζοντας  το δικαίωμα και το χρονικό όριο της ένστασης), από την Εθνική Επιθεώρηση  Οικοδομών (INUK), στην όποια ηγείται το Τσάμικο κόμμα  PDIU.
Το σπίτι  στο Φανάρι,  ήταν πράγματι παράνομο, όπως χιλιάδες άλλα σπίτια που χτίζονται τα τελευταία χρόνια στα χωριά της Βορείου Ηπείρου αλλά και σε όλη την Αλβανία. Ο λόγος δεν οφείλεται μόνο στην αδιαφορία ή σε κάποιο οικονομικό όφελος του πολίτη αλλά όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, γιατί υπάρχουν κολλήματα τόσο στο καθεστώς ιδιοκτησίας των οικοπέδων όσο και στις άδειες οικοδομής. Η κατεδάφιση σύμφωνα με την απόφαση, έγινε γιατί δεν υπήρχε άδεια οικοδομής (όπως όλα τα άλλα στην επαρχία) και γιατί κατασκευαζόταν  σε δημόσιο χώρο (όπως τα περισσότερα).
Απαράδεκτη η στάση του Έπαρχου Χρήστο Καίση
Διατάζει τους υπάλληλους του, επιλεκτικά μόνον για το σπίτι του Χαραλάμπου Παππά,  να   εκτελέσουν τον “νόμο”.

Το νομικό πλαίσιο της ιδιοκτησίας και των άδειων οικοδόμησης στην Αλβανία
Η Αλβανική Κυβέρνηση, απαγορεύει  στην τοπική εξουσία να ιδιωτικοποιεί οικόπεδα καθώς εκκρεμεί το θέμα των πρώην ιδιοκτητών, για το οποίο η Αλβανία καταδικάστηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Έτσι η παραχώρηση δημόσιου οικοπέδου σε πολίτες, που είναι αρμοδιότητα των επαρχιακών ή δημοτικών συμβουλίων, έχει ανασταλεί και πιθανόν αυτή η κατάσταση να παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη.
Ακόμα και αν κάποιος έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να βγάλει άδεια οικοδομής αφού ο νέος νόμος της Πολεοδομίας σε ισχύ μετά το Σεπτέμβριο του 2011, απαγόρευσε τις “τοπικές πολεοδομικές μελέτες” (studim pjesor urbanistik) και για να εκδοθεί μία άδεια, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι ρυμοτομικές και πολεοδομικές μελέτες της επαρχίας ή του δήμου. Πρακτικά, το κράτος ζητάει από την τοπική αυτοδιοίκηση να εκπονήσει αναλυτικές μελέτες για όλη την επαρχία και το κάθε χωριό όπου να σχεδιάζονται αναλυτικά οι δρόμοι, τα οικόπεδα οι δημόσιοι χώροι κλπ (master plan).
Πως χτίζουν;
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν απασχόλησαν καθόλου τους κατασκευαστές στα χωριά ενώ αντίθετα στα αστικά κέντρα είναι ο δεύτερος λόγος - μετά την κρίση - που η οικοδομή παρέλυσε. Στα χωριά, οι τοπικές και κρατικές αρχές επεμβαίνουν κάποιες φορές μετά από καταγγελία κάποιου γείτονα που θίγεται η περιουσία του.
Στα φιλήσυχα χωριά της ΕΕΜ δεν έλειψαν οι φασαρίες γειτόνων αλλά τις περισσότερες φορές η κατασκευή ενός νέου σπιτιού ήταν χαρμόσυνη είδηση καθώς αναπτέρωνε την ελπίδες πως αυτός ο τόπος δεν θα ερημώσει. Ως προς τη νομιμότητα, η συνήθης απάντηση είναι «ότι γίνει με όλους, θα γίνει και με μας». Και το πιθανότερο είναι πως όλα αυτά τα κτίσματα θα μπουν σε κάποιο προεκλογικό σχέδιο νομιμοποίησης αυθαιρέτων όπως είχε γίνει και πριν από 5 χρόνια.
Συνήθως είναι ο Έπαρχος αυτός που  ενθαρρύνει και υποστηρίζει  τους πολίτες  να κτίσουν τα σπίτια τους  για πολλούς λόγους, κοινωνικούς και εθνικούς.
Το αντίθετο συνέβη στην προκειμένη, καθώς φαίνεται εδώ δεν υπάρχει κοινωνική και εθνική ευαισθησία αλλά προσωπικά χατίρια, συμφέροντα και εγωισμοί του Έπαρχου Χρήστου Καίση  που έδωσε εντολή για την κατεδάφιση του σπιτιού του Χαράλαμπου Παππά  στο χωριό Φανάρι.
Βλέπε την απόφαση της Επαρχίας