Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Απαιτούμε να γραφτούν και στα ελληνικά οι πινακίδες στους δρόμους των χωριών της ελληνικής μειονότητας.


Με πρωτοβουλία του Έπαρχου Αλύκου  κ.  Ηλία  Θανάση,  οι Έπαρχοι Λεβαδιάς , Δίβρης, Αλύκου, Μεσοποτάμου και Φοινικιού  ζητούν με κοινή επίστολή  ( αρ. προτ.  εξτρα   ημ. 23/09/2010) προς τον Υπουργό  Μεταφορών  κ. Sokol  Olldashi  και  τον  διευθυντή  του   Ταμείου Ανάπτυξης της Αλβανίας κ. Benet  Beci, ώστε οι δύο νέοι δρόμοι  Μαυρομάτι – Λιβαδειά - Κρανιά – Αγιοι Σαράντα και Τζάρα – Πλάκα -Τσούκα – Μετόχι, οι πινακίδες να γραφτούν και στην Ελληνική γλώσσα.
Το αίτημα τους οι Έλληνες Έπαρχοι των νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, το στηρίζουν στο νόμο αρ. 8496 ημ. 03/06/1999 για την επικύρωση της “Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Μειονοτήτων". Σύμφωνα με αυτό το νόμο, «σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μελλών μιας Εθνικής Μειονότητας, οι πινακίδες στους δρόμους γράφονται και στη μητρική τους γλώσσα». Σε αυτές τις πέντε επαρχίες όπου διέρχονται οι δύο προαναφερόμενοι δρόμοι, δεν έχουμε απλώς σημαντικό ποσοστό αλλά το 90% του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής.
Πριν από 15 μέρες στον έναν από τους δύο δρόμους και στην περιοχή της Λιβαδειάς είχαν τοποθετηθεί Αλβανικές και κάποιες Ελληνικές πινακίδες, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων αλβανικών μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα της Gazeta Shqiptare” για τις Ελληνικές, με αποτέλεσμα την επομένη η κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ να αφαιρέσει τις Ελληνικές πινακίδες.
Οι έπαρχοι στην επιστολή τους δεν ζητούν μόνο την τοποθέτηση πινακίδων στη μητρική μας γλώσσα αλλά να λυφθούν και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους για να μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο όπως στη Δερόπολη και στο Μεσοπόταμο, όπου οι πινακίδες στα Ελληνικά, παραμένουν μουντζουρωμένες για χρόνια